torsdag 11 juli 2013

Sagolik saft - recept

För fyra dagar sedan plockade jag av en del av fläderbuskens stora och vita blomklasar. Det var hög tid att göra några flaskor fläderblomssaft - som är så gott!


Vill man inte göra saft så har jag läst att flädern också kan användas som medicinalväxt – te av torkade blommor och bär kan användas som svett- och urindrivande medel, för sårbehandling och mot förkylning.  

Jag har hört ryktas att om man plockar blommor av fläder och äter kring midsommar går man fri från sjukdomar ett helt år. Det var väl minst sagt ett stabilt tips! Skrockfyll? Moi?

Recept på fläderblomssaft

30-40 utslagna blomklasar
2 liter vatten
2 kilo socker
3 citroner
1 påse citronsyra
2 krm natriumbensoat

Skiva de rentvättade citronerna tunt och lägg i bunke tillsammans med blomklasarna. Strö över citronsyran. Koka upp vatten o socker och häll över blommor och citroner. Låt stå i kylskåp i fyra dagar. Sila av saften och tillsätt natriumbensoat för hållbarhetens skull. Tappa upp på flaskor. Har man plats kan man i stället frysa ner den färdiga saften, uteslut i så fall natriumbensoaten.
 

2 kommentarer:

Leena sa...

Hej! Vad kul att du vill vara med på mina utlottningar. Jag har följt din fina blogg en kort tid via bloglovin men aldrig kommenterat förut så det var väl på tiden.
Ha en fortsatt skön sommar!

Karin sa...

Hallå! Tack för titten hos mig och extra kul för kommentar och att du vill vara med i min sommartävling. Tittar in på din fina blogg mellan varven, ha det bra i sommarsolen Karin